Дейвид Агилар е роден със Синдром на Поланд - заболяване, при

...
Дейвид Агилар е роден със Синдром на Поланд - заболяване, при
Коментари Харесай

Мъж изобрети протеза от Лего ВИДЕО

Дейвид Агилар е роден със Синдром на Поланд - заболяване, при което засегнатите се раждат с изчезнали или недоразвити мускули от едната страна на тялото – в тази ситуация на Агилар дясната му ръка.

Той е първият човек, изработил самичък изцяло функционираща протеза, употребявайки тухлички „ Лего ”, за което е ѝ рекордьор на Гинес.

Пред The Guardian Дейвид споделя за новаторската технология и за пътя, които е извървял. Като дете той е бил унизен в учебно заведение: „ Хората споделяха неща от рода на: „ Не си отговорен, че си се родил подобен, отговорна е майка ти ". Или пък ме питаха да хвана топка с дясната си ръка. Глупави мнения, които не биха ме засегнали в този момент, само че тогава ме поразяваха доста мощно ”.

Любовта към " Легото " идва доста по-рано: „ Получих първия си комплект, когато бях на пет години. Бях захласнат от видеоклиповете в интернет за Lego Technic - по-напреднала серия ”, споделя още пионерът. И добавя: „ Когато бях на девет години, построих първата си протеза за ръка от Lego Technic. Първата ми протеза представляваше елементарна кутия, в която можех да слага ръката си ”.
   View this post on Instagram

С годините обаче той изгубил интерес към детското си занимание, само че когато станал на 17 години още веднъж се захванал с него и направил друга, надалеч по-усъвършенствана протеза от Лего, която към този момент имала пръсти, мотор и датчик за налягане, преносима лакътна става, като даже можел да подвига неща с нея.

Дейвид споделя, че по това време към този момент се бил отказал от концепцията да закупи подготвена протеза, защото цената ѝ била непостижима за фамилията, а страната не отпускала помощи.

„ Оттогава съм направил няколко нови версии. Последният ми модел, MK-V, е най-усъвършенстваният и най-удобният до момента. Той има надзорен панел, който изпраща и получава команди от датчиците на ръката към моторите, с кабели, които се свиват като мускули ”, споделя 23-годишният рекордьор на Гинес.
   View this post on Instagram

Снимка: Insider
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР